Σώμα και αντικείμενο

Εργαστήριο κίνησης και χορού με τη χορογράφο Παναγιώτα Καλλιμάνη

Το 42 zone HUB, σας προσκαλεί στα 42 days-performing arts, τα πρωτότυπα θεματικά εργαστήρια που διδάσκουν ορισμένοι από τους πιο ξεχωριστούς καλλιτέχνες.

Το πρώτο εργαστήριο αρχίζει την Τρίτη 21 Μαρτίου 11:00 – 13:00. Θα ακολουθή-σουν άλλες επτά δίωρες συναντήσεις κάθε Δευτέρα 11:00 – 13:00. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό προς παρακολούθηση σε όλους, όλες, όλ@ (επαγγελματίες, νέους επαγγελμα-τίες, φοιτητές δραματικών / σχολών χορού, υποψήφιους δραματικών / σχολών χορού, άτομα με ειδικό ενδιαφέρον στις παραστατικές τέχνες την, κίνηση και τον χορό κ.α.) . Η διακεκριμένη χορογράφος Παναγιώτα Καλλιμάνη, προτείνει έναν τρόπο δουλειάς που συνδέει το σώμα με το αντικείμενο προκειμένου να ανακαλυφθούν νέες κινησιολογικές ποιότητες. Οι θέσεις του εργαστηρίου είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας:

  • στα τηλ.: +30 6939 866 476
  • στο e-mail: info@collective42zone.com και
  • στο facebook: 42zone performing arts

 

Δυο λόγια για το εργαστήριο από την Παναγιώτα Καλλιμάνη

Σώμα και αντικείμενο
Το εργαστήριο θα έχει τρία στάδια. Το πρώτο είναι η προετοιμασία των σωμάτων, (το ζέσταμα). Το δεύτερο η μετατροπή του σώματος σε σώμα κάποιου άλλου προσώπου ή και αντικειμένου. Και τέλος η εξερεύνηση του σώματος ως εκφραστικού μέσου και η ανακάλυψη του πως το μέσο δίνει υπόσταση στο αντικείμενο, πως το ανάγει σε άυλη/ποιητική οντότητα και συνομιλεί μαζί του.

Η προετοιμασία βασίζεται στη ρευστότητα και την υλική υπόσταση του σώματος, ξεκινώντας από τη λειτουργία της αναπνοής: η αναπνοή παρακινεί το σώμα. Πρώτα στο πάτωμα, έπειτα όρθιοι και χρησιμοποιώντας μπάλες, οι οποίες φέρουν ποικίλες διαστάσεις και μορφές, όπως η πέτρα ή το βαμβάκι, θα εξερευνήσουμε ιδιότητες του σώματος σε άμεση σχέση με τον χρόνο, τον χώρο και το συναίσθημα. Μετά θα εξερευνήσουμε διαφορετικές κινησιολογικές ποιότητες ώστε το σώμα να μεταλλαχθεί και να οδηγηθεί σε νέες διαδρομές.

Θα διερευνήσουμε πώς μετατρέπεται το σώμα μας στο σώμα ενός αγνώστου. Πώς μπορούμε να γίνουμε κάποιοι άλλοι, αντλώντας έμπνευση από ταινίες, κείμενα, πίνακες, εικόνες. Στόχος θα είναι καθεμιά και καθένας να θυμάται τη κάθε χειρονομία ή δράση, αντί να την απομνημονεύει. Να αφήσει την κίνηση να αναδυθεί αντί να προσπαθεί να την αναπαράγει μέσω της επανάληψης. Να αφήσει το σώμα να κατευθυνθεί με την βοήθεια της κιναισθητικής μνήμης.

Τελευταίος σταθμός, η μελέτη του αντικειμένου, της υλικής του χρηστικότητας αλλά και του μετασχηματισμού του σε άυλη/ποιητική οντότητα που θα αφομοιωθεί στην κίνησή μας μέσα στον χώρο. Το αντικείμενο μετουσιώνεται σε κίνηση.

 

Δυο λόγια για την εισηγήτρια

Η Παναγιώτα Καλλιμάνη είναι χορεύτρια και χορογράφος. Πιο πρόσφατες δουλειές της είναι οι χορογραφίες για την παράσταση Σπιρτόκουτο The Musical – Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους (Στέγη Ιδρύματος Ωναση), η χορευτική περφόρμανς Φωνές (Φεστιβάλ Ανοιχτά Πανιά), η παράσταση Allez viens (Εθνικό Θέατρο) και οι παραστάσεις Arrêt Sur Image (MIR Festival), Contreplongées και Mam Mam Un Diner Magique (Στέγη Ιδρύματος Ωναση).

Η Παναγιώτα Καλλιμάνη ολοκλήρωσε τις σπουδές χορού στο Centre de danse Contemporaine d’Angers. Τελειώνοντας τη σχολή της προτείνουν αμέσως να συνεργαστεί μαζί τους οι ομάδες «Les Chiens», «Fureur», «De l’Amour», «L’oiseau Loup».

Από το 2002 συνεργάζεται και με άλλες ομάδες χορού: 2002: Experience Harmaat «Topo», 2003: Carlotta Ikeda «Togue», 2004-2005: Kubilai Khan Investigations «Sorrow Love Song», 2006-2008: Nasser Martin Gousset Peplum» και «Comedy». Από το 2006 συνεργάζεται με τον Josef Nadj «Poussière de soleils», «Asobu» και «Cherry Brandy». Το 2009 δημιουργεί με άλλους χορευτές την κολεκτίβα The Plant Collective και παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών τις παραστάσεις “Trente” (2009) και “Double Take” (2011). Από το 2014 ασχολείται αποκλειστικά με τις δικές της χορογραφίες. Οι δημιουργίες της παρουσιάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Παναγιώτα Καλλιμάνη διδάσκει μαθήματα και σεμινάρια χορού μεταξύ άλλων στα Centre Choregraphique d’Angers, Centre Choregraphique d’Orleans, Centre Choregraphique de Nantes.

 

Δυο λόγια για το 42 zone HUB

To Εργαστήριο κίνησης και χορού με τη χορογράφο Παναγιώτα Καλλιμάνη, είναι ένα πρωτότυπο “οικοσύστημα” στην καδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο οποίο ευδοκιμούν οι παραστατικές τέχνες, η εναλλακτική άσκη-ση και οι δραστηριότητες για τη σωματική και πνευματική υγεία. Το 42 zone HUB σε συνεργασία με εξαιρετικούς καλλιτέχνες δημιούργησε την πλατφόρμα 42 DAYS PERFORMING ARTS προσφέροντας μοναδικά θεματικά εργαστήρια για επαγγελματίες ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές αλλά και κύκλους μαθημάτων και σεμινάρια ανοιχτά σε όλους όσους αγαπούν τις παραστατικές τέχνες. Θα χαρούμε να σας δούμε σε κάποια από τις δράσεις μας.

Η ομάδα του

infoweblinkgr